Botulinum
Clostridium botulinum adlı bir bakteriden elde edilen, kasların gevşetmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Neredeyse bütün antibiyotikler ile aynı teknik kullanılarak elde edilir. Temelde bakterilerin kendilerini korumak için salgıladığı maddedir. Belirtilen bu ilaç 20 yılı aşan bir süreden beri tıbbın değişik bölümlerinde kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır.
botulinum nasıl etki eder?
Yüz hareketlerimizi sağlayan kaslar, üzerlerindeki deriye bağlı bulunmaktadırlar. Yıllar süren mimikler sonucu, kaslar derimizde gözle görülür biçimde çizgiler ve kırışıklıklar oluşturmaktadır.
Kasa hareketi yaptıran sinir uçlarından kaslara geçen asetil kolin isimli kimyasaldır. Botulinum toksin maddesi hareketleri kısıtlanmak istenen kas grubu bölgesine enjekte edilir. Sinir uçlarına yerleşen madde asetil kolinin tutularak kaslara geçmesinin önüne geçer ve kas hareketini belirli bir süre için sınırlar. Hareketi sınırlanan kaslar gevşer bu bölgedeki kırışıklıklar kısa süre içinde kaybolur, daha rahat ve daha genç görünüm ortaya çıkar. Botulinum toksin uygulanan bir alın daha düz, kırışıksız gözükür. Kaşlar daha az hareket eder ve kaşların çatık hale gelmesi zorlaşır. Üçüncü aydan sonra bu etki azalır ve kasların altıncı aya doğru yavaş yavaş eski hareketlerine döndüğü görülür. Tekrarlayan işlemler sonucu zamanla giderek daha uzun süreli etkiye sahip olarak Botulinum bilhassa yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı ciddi biçimde yavaşlatır.